Skibaan casablanca

 

Het domein in ’s-Gravenwezel waar tot 2010 de bekende skibaan Casablanca was, heeft een nieuwe eigenaar: zakenman Johan De Bie. Hij laat alle gebouwen van de oude skiclub slopen en wil het gebied in ere herstellen.

 

Casablanca was de oudste skibaan van ons land. Ze werd opgericht in 1961. Bijna vijftig jaar lang kwamen wintersportfanaten naar de bossen van ’s-Gravenwezel om er te skiën. Het was ook de eerste baan met kunstsneeuw.

In 2009 ontvouwde oud-Olym­piër Ricky Mollin nog ambitieuze plannen om zijn verouderde installaties te vernieuwen. Hij kreeg daar ook vergunningen voor en de bouwwerken gingen na het winterseizoen 2010 van start. Maar buurtbewoners, een actiegroep, de gemeente Schoten en andere tegenstanders slaagden er later in om alle vergunningen te laten vernietigen door de Raad van State. Zowat de hele skibaan staat immers zonevreemd in een gebied dat volgens het gewestplan natuurgebied is.

Mollin zag zwarte sneeuw en zijn vennootschap ging failliet in 2011. Sindsdien stonden de installaties, waaronder het stalen geraamte van de hoge skibaan, er zieltogend bij.

Johan de Bie die het domein casablanca over kocht van de Nederlander die sinds het faillissement domein in handen had.

“Wie koopt nu een 12 hectare groot domein waarop je bijna niks mag bouwen, alleen maar afbreken?” De Bie stelt de vraag zelf luidop. “Ik zie dit als een bijdrage aan de gemeenschap van Schilde. Ik kreeg van de gemeente een vergunning om het koetshuis, het enige oorspronkelijke gebouw op het kasteeldomein van weleer, te behouden en te renoveren tot woning.”

 

En zo verdween weer een heel speciale urbexlocatie .