Chateau Zakspeed

 

 

 

Het kasteeltje dateert uit de 16de eeuw, toen een hofstede in het bezit van Cornelis van Ekeren later werd het een brouwerij in 1626 aangekocht door jonker Herman Dassa die er een omwaterd lusthof van maakte, waarvan de grachten begin 18de eeuw  in verbinding werden gesteld met de Herentalse vaart.

Er gebeurden aanpassingen in 1860 en het werd door brand geteisterd in 1907 en nog in hetzelfde jaar opgebouwd in neotraditionele stijl, zie de datering cartouche van de zuidgevel.

Door de aanleg van een autostrade word het kasteeltje afgescheiden van de vroegere inkomdreef met toegang van de Peter Benoitstraat en worden de grachten gedempt.

De ingang werd verplaatst naar de Ruggeveldlaan en voorzien van een 18de eeuwse rococo-ingangspoortbestaande uit 4 arduinen pijlers met sokkel en siervaas, waartussen een eenvoudig smeedijzeren hek.

Lodewijk Boeckx en diens vrouw Jacqueline Gevers waren de laatste bewoners van het kasteeltje  en ze hebben er 3 generaties bewoond.

Er hebben ook een tijdje illegalen in het kasteeltje gewoond.

Op 11 juni 2015 word het kasteel door brand geteisterd.

Deze werd veroorzaakt door 5 spelende kinderen. Die met vuur speelden in het kasteeltje en het vuur niet voldoende doofden.

De mooie witte buitenmuren zwartgeblakerd, het dak verwoest en de houten vloeren ingestort en ook een groot deel van het interieur gaat in vlammen op. 

Toen hadden vandalen al lelijk huis gehouden in het kasteel.

Op heel korte tijd 3 keer brand waarna besloten werd om heel het gebouw hermetisch af te sluiten met ijzeren platen.

Op 21 april 2017 word het Boterlaarhof in Deune openbaar verkocht. Het werd afgeklopt op 420.000€. 

Een koopje aangezien het pand 8 jaar voordien nog op 3.5 miljoen euro werd geschat.

In december 2017 kreeg het kasteeltje een nieuw dak, en begon de volledige renovatie.

Er werden 24 containers puin ui de gebouwen gehaald.

De eigenaars Johan Van Nuffel en zijn vrouw Kelly Michielsen gaan het kasteeltje omvormen tot een jeugdvakantie centrum met in het kasteeltje 40 bedden en in het koetshuis nog een 60 bedden.

Zowel jeugdgroepen, scholen en gezinnen zullen er in de toekomst terecht kunnen op het domein voor speelweken, bosklassen en themaweekends.

In april 2019 zouden de renovaties moeten klaar zijn en kunnen de eerste gasten er terecht.

 

Toch weer een beetje blij dat deze mooie plek in ere hersteld word..... het blijft immers op de inventaris onroerend erfgoed van België.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff Rosseau
6 jaar geleden

Het doet mij een plezier dat het toch nog een mooi eindbestemming krijgt en het niet met de grond wordt gelijk gemaakt (y) ;-)